Je bent hier: Home › Studieaanbod › Eerste graad
Eerste graad
Talent-is Campus College Veurne en de andere campussen van Talent-is bieden in de eerste graad een heel mooi programma aan, met naast de algemene vorming ook een plus-uur en 4 uur keuzepakketten (eerste jaar) / 5 uur basisoptie (tweede jaar).
Zie alle info onder de lessentabel.
Eerste graad A-stroom
De informatie hieronder gaat over de richtingen in Talent-is Campus College Veurne. Voor algemene info over de eerste graad in alle campussen van Talent-is: zie de website van Talent-is.
Eerste jaar
In de A-stroom krijgen alle leerlingen in het eerste jaar 27 uur algemene vorming (zie lessentabel onderaan). In Campus College Veurne gaat dit om het pakket basis met verdieping.
Daarnaast krijgt iedereen een plus-uur, met ruimte voor begeleiding en om te leren leren, kiezen en leven.
Ten slotte kiezen alle leerlingen van de Veurnse campussen in het eerste jaar nog een fix en twee flexen. Zie overzicht onderaan.
- Fix: twee uur per week gedurende het volledige schooljaar, in de campus waar je ingeschreven bent. Uitzondering is de fix Klassieke talen, die je voor vier uur per week gedurende het volledige schooljaar volgt, zodat je daar geen flexen meer kunt kiezen.
- Flex: twee uur per week gedurende één semester, te kiezen uit het aanbod van de drie Veurnse campussen. Wie een flex kiest van een andere campus, volgt die 2 uur les ook in die campus (Annuntiata of Engineering). In het tweede semester volg je een tweede flex.
Voor info over de lessentabellen in de andere campussen van Talent-is: zie de website www.talent-is.be.
Tweede jaar
In het tweede jaar krijgen alle leerlingen van de A-stroom 25 uur algemene vorming (basis met verdieping) + 2 uur differentiatie. Ten slotte moeten ze een basisoptie van vijf uur kiezen. Zie onderaan voor de basisopties en de uren differentiatie in Talent-is Campus College Veurne.
Lessentabel algemene vorming A-stroom
Keuzepakketten eerste jaar A-stroom
In de drie Veurnse campussen kies je een fix en twee flexen uit het onderstaande aanbod. Uitzondering is de fix Klassieke talen, die geen ruimte meer laat voor flexen. De keuze van de fix bepaalt in welke campus je ingeschreven bent en de algemene vorming volgt.
Voor een omschrijving van de inhoud van de fixen en de flexen: zie de site van Talent-is.
In Campus College Veurne bieden we vier fixen aan (klik op de rode namen voor een sfeerverslagje uit een les van het schooljaar 2019-2020):
- Klassieke talen (4 uur per week, je kiest geen flexen meer)
- Sport & wetenschappen (2 uur per week)
- Taalatelier (2 uur per week)
- Wiskundelab (2 uur per week)
In het volgende filmpje worden de vier fixen van Campus College Veurne voorgesteld door Fieke en Amélie, twee enthousiaste leerlingen uit de derde graad van enkele schooljaren geleden. Klik op de afbeelding!
Naast een fix moet elke leerling (behalve die met de fix Klassieke talen) ook nog twee flexen kiezen. In Veurne kun je daarbij kiezen uit het aanbod van de drie Veurnse campussen. Wie een flex kiest van een andere campus, volgt die 2 uur les ook in die campus (Annuntiata of Engineering), op dinsdagnamiddag. In het tweede semester volg je een tweede flex.
Het aanbod van flexen ziet er zo uit:
- Economie & IT (Campus Annuntiata)
- Creatief atelier (Campus Annuntiata)
- Samen & leven (Campus Annuntiata)
- Sport & wetenschappen (Campus College)
- STEM & biotechnologische wetenschappen (Campus Annuntiata)
- STEM & IT (Campus Engineering)
- STEM & technieken (Campus Engineering)
- STEM & technologische wetenschappen (Campus Engineering)
- Taalatelier (Campus College)
- Voedingsatelier (Campus Annuntiata)
- Wiskundelab (Campus College)
Basisopties en differentiatie tweede jaar
In het Talent-is Campus College Veurne bieden we in het tweede jaar de volgende basisopties (5 uur per week) aan:
- Latijn
- Grieks-Latijn
- Moderne talen en wetenschappen (2/3) (= 2 uur talen en 3 uur wetenschappen)
- Moderne talen en wetenschappen (3/2) (= 3 uur talen en 2 uur wetenschappen)
We vullen de twee uur differentiatie op de volgende manier in:
- in de basisopties Latijn, Moderne talen en wetenschappen:
- 1 uur plus-uur/ICT
- 1 keuze-uur: wiskunde, economie of sport
- in de basisoptie Grieks-Latijn
- 1 uur plus-uur/ICT
- 1 uur Grieks
In de basisopties Latijn en Grieks-Latijn bouw je verder op wat je in de fix Klassieke talen in het eerste jaar geleerd hebt. Je bestudeert de Latijnse (en Griekse) taal nog grondiger en daarnaast is er ook ruime aandacht voor de cultuur van de Romeinse (en Griekse) oudheid. De beide basisopties Latijn en Grieks-Latijn bereiden je prima voor op alle doorstroomrichtingen in de tweede graad.
In de basisopties Moderne talen en wetenschappen 2/3 en 3/2 ga je heel praktisch aan de slag met Nederlands/Frans/Engels enerzijds en wetenschappen anderzijds. De drie talen komen in de projecten samen aan bod, zoals bij de organisatie van een landenbeurs. Je werkt dus taaloverstijgend, waarbij er ook zijsprongetjes zijn naar Duits, Spaans, Italiaans … In het onderdeel wetenschappen bereken je bijvoorbeeld volume, massa en gewicht, en je ontdekt ook voor welke toepassingen dit allemaal belangrijk is. Wie voor drie uur wetenschappen kiest, focust in dat derde uur vooral op de relatie tussen wetenschappen en sport.
De basisopties Moderne talen en wetenschappen 2/3 en 3/2 bereiden je voor op alle doorstroomrichtingen in de tweede graad, behalve die met Latijn.
Voor de basisopties in de andere campussen van Talent-is: zie www.talent-is.be.