Op vrijdag 17 april is oud-leerkracht Wim Sohier op 83-jarige leeftijd overleden. Wim was een leerkracht 'pur sang'. Na zijn humaniora in zijn geboorteplaats Poperinge studeerde Wim af als letterkundig regent in Torhout. Van 1959 tot aan zijn pensioen in 1997 was hij een heel toegewijde leerkracht Nederlands en geschiedenis in onze school.
Wim was een echte vaderfiguur voor zijn eerstejaars en ook heel erg gewaardeerd bij alle collega's als een hartelijke en zeer spraakzame vriend. Hij gaf de liefde voor taal aan zijn leerlingen door en combineerde dit met drie heel mooie elementen: in woord en daad betrokkenheid beleven ten opzichte van de school in ’t algemeen en zijn geliefde eerstejaarsklasjes in het bijzonder, vanuit een fijne pedagogische feeling vat hebben op élke leerling, en als een uitstekend leraar Nederlands gedreven vakbekwaamheid betonen. Zelfs na de toenmalige lessen op zaterdagochtend haastte Wim zich niet naar huis, maar maakte hij tijd voor een lange en gezellige babbel met zijn eerstejaars.
Dank zij zijn onwrikbare beroepsernst had hij échte impact op zijn leerlingen en mocht hij gemeend respect ervaren vanwege veel, héél veel ouders. Of zoals oud-leerkracht Gaby Debackere het mooi poëtisch verwoordt: mild zaaien en, zo nodig, met zachte hand wieden , geduldig en voorzichtig doen groeien, jonge geesten en dromen vaderlijk kneden, dat was Wim!
Buiten de school was Wim niet alleen bezig met zijn mooie gezin of of stap met zijn fototoestel, hij vond ook een passie in dialect. Wim was als eerste voorzitter mede-oprichter van het dialectgenootschap ‘Bachtn de Kuupe’ in Veurne. Hij schreef ook in de IJzerbode, een tijdschriftje voor Roesbrugge, Stavele en omgeving. Hij is daarnaast jaren bestuurslid geweest van de Vlaamse Volksbeweging Veurne-Westkust, waar hij de sprekers voor een avondcauserie inleidde. Wim was sinds 2011 ook lid van de Orde Driekoningen, en voorheen was hij ook al de bezige bij in Beauvoorde. Hij hielp er onder andere mee bij het opzetten van de expositie in de Vinkemkerk, de renovatie van de Bryarde en het inrichten van de boekenwinkel De Snuffelhoek.
Het college biedt echtgenote Frida en kinderen Brecht, Blijke, Gijs en hun gezinnen zijn innige deelneming aan en bewaart aan Wim niets dan goeie herinneringen.
Met dank aan Blijke Sohier voor de foto.